9 Haziran 2011 Perşembe

FIRAT ARAPOĞLU


Fırat Arapoğlu, İstanbul Üniversitesi’nde sanat tarihi okudu. Kısa bir süre önce Trakya Üniversitesi’ de Öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Şuan ise İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Eleştirmenliğinin yanı sıra küratörlüğünü yaptığı sergilerde vardır bunlar; Kimlikler Lütfen, Beden ve Mekân Halk İçin Halka Rağmen Tourist In Formation Re-Jenerasyon. Bunun yanında eleştiri yazılarını yayınladığı dergiler şunlardır; Genç Sanat,  Artist, Karga Mecmua, Rh+.gibi dergilere de yazılar yazmaktadır.
Küratörlüğünü yaptığı sergiler genellikle geliştirdiğim proje üzerinden hareket ediyorum. Genel bir sorun ve aktüel bir konuya değinilmiş olan işlerle ilgili kendi sözümü kuvvetlendirecek kendi anlatımıma uygun işlerle beraber bir sergi düzenlediğini belirtmiştir.
Eleştirilerinde dikkat ettiği unsurları şöyle sıralamıştır.
          Sanatçının biyografisi beni ilgilendirmez önemli olan onun düşüncesinin görünür olduğudur.
         Daha çok sosyolojik içerikli eleştiriler yapıyor. Eleştirilerindeki asıl amaç toplumun algısı nedir ya da ne olabilir temeline dayanmaktadır. Eleştirilerini olumlu ya da olumsuz yapmaktadır ama bazen olumsuz eleştirilerinden dolayı basılmadığını dile getirdi. Bazı kesimler ise eleştiri yapmak için belirli bir yaşa ve belirli bir birikime gelmesi gerektiğini söylemiştir. Fırat Arapoğlu ise bunun Böyle olmadığını eleştirinin her yaşta yapılabileceğini vurgulamaktadır. Eleştir yapmak için sizin ne kadar konuya hâkim olduğunuzla alakalıdır. Türkiye’de eleştirmenlik bir meslek olarak algılanmıyor, bundan dolayı sadece eleştirmenlik yaparak hayatını devam ettirmek çok zordur çünkü yazarlığın telif haklarının düşük olduğunu anlatmaktadır. Maalesef Türkiye’ de eleştirmenliğin yanında ikinci bir iş yapmak zorunda kalınıyor. Fırat Arapoğlu yeni okuldan mezun olup henüz adı duyulmamış olan sanatçı adayı arkadaşlarımıza da yardım edeceğini belirtmiştir. Bu konuda Kocaeli güzel sanatlar Fakültesi dördüncü sınıf seramik bölümünün hazırlamış olduğu barasingo adlı dergisinde de yazısı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder